by Lotus Center 

Kendama a fost folosită inițial in Japonia ca o jucărie pentru jonglat. Există însă teorii care susțin că aceasta este o adaptare japoneză a “bilboquet-ei” franceze, care este, în fapt, o minge de lemn și o cupă, conectate printr-un fir.

Ce este o kendama și cum se desfășoară jocul?

Kendama din zilele noastra este o jucărie realizată din lemn, cu un vârf ascuțit, 3 cupe atașate și o bilă cu gaură. Corpul jucăriei se numește Ken, iar bila, Tama. Cele 3 cupe poartă numele de big cup, small cup și base cup.

Scopul jocului este de a prinde tama într-una dintre cele 3 cupe sau de o introduce în ken. Modalitățile și tehnicile prin care se pot efectua aceste două trick-uri, sunt infinite.

 

 

 

 

Kendama

  • Ken = manerul
  • Tama = mingea
  • Kensaki = spike(varful)
  • Sarado = “jonctiunea” dintre maner si cele 2 cupe, parte care arata exact ca un ciocan
  • Ozara = big cup
  • Kozara = small cup
  • Chuzara = base cup
  • Ana = gaura din minge
  • Ito = ața, de obicei, de o lungime de 38 cm

Originile Kendamei

Istoria kendamei este usor ambiguă. Cu toate că majoritatea cred că această jucărie a fost invenția japonezilor, adevarul este altul. Conform teoriilor, kendama și-a făcut apariția prima oară în Grecia și China, ulterior fiind preluată de poporul japonez.

De asemenea, și Franța este una dintre primele țări în care se crede ca ar fi apărut jucăria, însă sub de numirea de bilboque. Jocul era diferit față de ce cunoaștem noi astăzi. Era o cupă mare și o cupă mică la fiecare capăt al bastonului iar o minge era atașată cu o sfoară. Jucătorul aruncă continuu mingea, alternând între cele 2 cupe.

Kendama japoneză

Kendama și-a făcut apariția în Japonia, în timpul perioadei Edo (1603 – 1868), în singurul oraș care făcea comert, Nagasaki. Era o jucărie destinată adulților, fiind folosită în jocurile de băut.

Ulterior, în epoca Meji (1868 – 1912), Ministerul Educației a introdus-o în programul de educație al copiilor, iar din acel moment, jucăria a început să fie tot mai îndrăgită de către copii. Până în anii ’90, kendama a devenit una dintre cele mai populare jucării din Japonia, iar în noul mileniu, trendul a început să se extindă și peste hotare.

Kendama modernă

Sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial a prins kendama pe rafturile magazinelor de dulciuri, alături de alte jucării japoneze, precum menki și bidama. Nu după mult timp, au apărut noi reguli ale jocului, cerințe standardizare, competiții, iar încet, de la o simplă jucărie, kendama a devenit o formă de artă națională.

În Japonia, Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei și Tehnologiei, acordă în fiecare an un premiu substanțial în cadrul competiției de kendama pentru elevii de gimnaziu.

Începând cu anul 2010, kendama a devenit cunoscută în toată lumea, reușind să atragă de la an la an mii de jucători. Numărul competițiilor a crecut considerabil, tranformând jocul cu kendama într-un sport internațional.

La insula Juggler din Lotus Center, recent inaugurată în zona Raiffeisen Bank, veți găsi o gamă diversificată de kendame noi și originale de la Krom, Sweets, Kendama USA sau Play. Tot la insula Juggler, o mulțime de alte jucării de îndemânare – Yoyo-uri, jucării de exterior, boardgames brain Juggling – așteaptă să le încercați!